Digituki jää useissa maissa järjestöjen vastuulle, todettiin DigiIN-hankkeen SAB-tapaamisessa

Digituen antaminen jää liian paljon järjestöjen vastuulle niin Suomessa kuin muuallakin, todettiin yhteisesti DigiIN-hankkeen kansainvälisen tieteellisen neuvoston (Scientific Advisory Board, SAB) ja hankeryhmän tapaamisessa 6.10.2020.

DigiIN Scientific Advisory Board ja hankkeen vetäjät kokoontuivat yhteen ensimmäistä kertaa – suunniteltu koko päivän seminaari vaihtui vuoden 2020 tapaan keskusteluun etäyhteyksin.

DigiIN-hankkeen SAB-ryhmän muodostavat

  • professori Sun Sun Lim, Singapore University of Technology and Design,
  • professori Kim Sawchuk, Concordia University, Montréal, Kanada,
  • emeritusprofessori Michael Rigby, Keele University, Iso-Britannia,
  • apulaisprofessori Pernille Bertelsen, Aalborgin yliopisto, Tanska
  • apulaisprofessori Maria Hägglund, Uppsalan yliopisto, Ruotsi,
  • tutkija Lars Leeman, THL
  • johtava asiantuntija Hannele Hyppönen, THL.

Tapaamisessa luotiin tiivis katsaus hankkeen työpaketteihin ja ajankohtaisiin tutkimuksiin. Keskustelu oli vilkasta, ja SABin jäsenet erittäin kiinnostuneita ja vaikuttuneita siitä, miten DigiINin tuottamat tulokset edistävät yhdenvertaisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

DigiIN-konsortion johtaja, tutkimusprofessori Tarja Heponiemi avasi keskustelun puheenvuorollaan DigiIN-hankkeen syistä ja taustoista. Heponiemi otti esille erityisesti sen, miten digitaalisten palveluiden edelläkävijänä on tärkeää, että Suomessa jokaisella kansalaisella on samanlaiset mahdollisuudet saada sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja yhdenvertaisesti.

Digitalisaation hyödyt ja haasteet ovat yhteisiä monien maiden palvelujärjestelmille.

”Varsinkin nyt, kun COVID19 on lisännyt ennennäkemättömällä vauhdilla digipalveluja lukuisissa maissa, on tärkeää, että me tutkijat jaamme yhdessä kokemuksiamme ja tutkimustuloksemme leviävät maailmanlaajuisesti”, painotti Heponiemi yhteistyön merkitystä.